Na weken van voorbereiding, voorpret en halsreikend uitkijken was het op dinsdag 5 mei dan eindelijk zover: onze bedevaart naar Rome ging van start! De reis begon met een mis in de Antonius-kerk, waarna we door een viertal zeer behulpzame parochianen met auto’s naar de luchthaven van Brussel werden gebracht. Een voorspoedige vlucht bracht ons in Rome. Na een korte eerste kennismaking met de Zuid-Europese cultuur (lees: mannen die van alles en nog wat proberen aan te smeren), reisden we per trein naar het centrum van de stad. Vervolgens vervolgden we ons laatste deel van de reis per bus naar het klooster der Teatijnen, perfect gelegen in het oude centrum van Rome. Tijdens de busrit kregen we al een eerste indruk van de eeuwige stad, die ons gastvrij toelachte.
Iets minder gastvrij bleek het ontvangst in het klooster. De toespraak van de inmiddels legendarische Padre Matteo over wat er vooral niét mocht in het klooster zal ons nog lang heugen als groep. Om nog maar te zwijgen over de stiptheid van ontbijt en lunch. Niet om vijf over twaalf, niet om…. Afijn, terug naar de bedevaart. Na de kamerindeling was het tijd voor onze eerste avond in Rome. Na een diner op het sfeervolle Campo dei Fiori volgde een even zo sfeervolle wandeling naar het Piazza Navona en de Trevi-fontein, die helaas in de steigers stond. Klokslags elf uur waren we terug in het klooster, de kloosterregels werden immers strikt nageleefd.
De eerste volledige dag in Rome bestond uit een zogenaamde ‘kerkentour’. Achtereenvolgens bezochten we de Sint-Paulus buiten de Muren (persoonlijk favorietje), de Sint-Jan van Lateranen, de Santa Maria Maggiore en de Sint-Pieter. Bij deze laatste kerk kwamen we echter niet verder dan het plein vanwege de enorme drukte en ons tijdschema. In de namiddag stond namelijk een bezoek aan pater Lindeijer op bezoek, lid van de orde der Jezuïeten. Als pater houdt hij zich voornamelijk bezig met de procedure rondom Zalig- en Heiligverklaringen en met het beheer van relikwieën, door de pater zelf ook wel omschreven als ‘oude meuk’. Een zeer boeiende rondleiding en een mooi uitzicht vanaf het dakterras op het Sint-Pietersplein zorgde voor een mooie afsluiting van deze eerste dag Rome.
Dag twee in Rome betekende vroeg opstaan, want er stond een ochtendmis op het programma in de tombe van de Sint-Pieter. Na de nodige consternatie bij de ingang van de Sint-Pieter hebben we onder leiding van pastoor Tjeerd de mis gevierd, dichtbij het graf van Petrus. Ondanks het nodige geluid van de buurmis was het een bijzonder mooie ervaring om op deze plek met elkaar Eucharistie te vieren. Naast de Sint-Pieter liggen de Vaticaanse Musea. Dit was dan ook het volgende onderdeel van het programma. De collectie is immens groot, maar minstens zo indrukwekkend. Ook een bezoek aan de Sixtijnse kapel mocht uiteraard niet ontbreken. Na de lunch in het klooster was de middag een vrije middag, waarin ieder in z’n eigen groepje de stad introk. ’s Avonds werden de Spaanse Trappen nog bezocht, en werd de avond afgesloten met overheerlijk Italiaans ijs.
Rome biedt meer dan kerkelijk schoon alleen. De derde en tevens laatste dag stond dan ook in het teken van het klassieke Rome. Een wandeling langs het Pantheon, het Forum Romanum, het Palatijn (1 van de 7 heuvels waar Rome op is gesticht), het Colosseum en de San Clemente voerde ons terug naar de gloriedagen van het Romeinse Rijk. Een deel van de groep bezocht hierna nog de Catacomben. Voor ons laatste avondmaal trokken we naar de volkswijk Trastevere, waarin we sfeervol in de open lucht met elkaar dineerden. Vervolgens woonden we als afsluiting in de Santa Maria in Trastevere een gebed van de Sant ‘Egidio gemeenschap. De mystieke muziek en ambiance maakte het tot een mooie belevenis, waarna er onder het genot van een wijntje, biertje én milkshake werd geproost op een fantastische bedevaart!