Bijeenkomst “7 Deugden, 7 Zonden”

De zomer vakantie is weer voorbij en dat betekent dat ook het nieuwe seizoen van RKJ Solo Dios weer van start is! En we beginnen gelijk goed met het Bijbels-thema ‘7 Deugden, 7 Zonden’. 

Bekend?

Op zich een bekende leus die zeven deugden en zeven zonden, maar wat zijn ze nu eigenlijk? En waar komen ze vandaan?

Het verstand van een mens bestaat uit 3 onderdelen, aldus Aristotelis, namelijk praktisch denken, theoretisch denken en ethisch denken. En door die laatste komen we uit bij ons thema. Ondanks dat je misschien meer praktisch of juist meer theoretisch aangelegd bent, ethiek geldt voor iedereen. Het zit in het omgaan met elkaar, en het vinden van het juiste midden. En dat midden vinden we de deugden.

Té is wordt nooit echt bestempelt als goed. Te veel, te weinig, te agressief, te stil, noem het maar op. In deze extremen vinden we dus al snel de zonden, in het precieze midden daarvan de deugd. We nemen ze nog even door:

 1. Moed
 2. Wijsheid / Voorzichtigheid
 3. Rechtvaardigheid
 4. Matigheid
 5. Geloof
 6. Hoop
 7. Liefde

Je zou misschien niet alle uiterste  als echte zonde bestempelen, maar alle zonden hebben iets egoïstisch, daar zit de zonde in.

 1. Luiheid
 2. IJdelheid / Trots
 3. Jalozie / Afgunst
 4. Vraatzucht
 5. Lust
 6. Hebzucht / Gierigheid
 7. Wraakzucht / Woede

Volgens de Kerk zit de sleutel tot geluk in deze deugden en zonden. Met de zeven zonden is geluk ver te zoeken, de zeven deugden brengen ons dichterbij het geluk. Het is de bedoeling dat de mens gelukkig is.

Lagerhuis

Na het plenaire gedeelte werd de groep in tweeën gesplitst om een Lagerhuisdebat te voeren. Bij zo’n debat worden stellingen verdedigd.

De teams konden niet kiezen of zij voor of tegen de stelling waren, waardoor de groepen uitgedaagd werden om vanuit standpunten die je misschien in eerste instantie niet zelf bedacht zou hebben, te redeneren.

Beide teams hebben, onder leiding van Amalia, elkaar het vuur aan de schenen gelegd en er ontstonden verhitte discussies over eerlijkheid, gelijkheid, matigheid en meer van de deugden. Na elke stelling gaf pastoor Tjeerd nog een korte verduidelijking op de stelling vanuit het standpunt van de Kerk.

Al met al een hele geslaagde verwerking van het thema ‘Zeven deugden, zeven zonden’ en een goede start van het nieuwe seizoen!