Bijeenkomst “Roepingen”

Deze maand hadden we een misschien al wel veel besproken thema, namelijk roepingen. Maar het wordt alles behalve saai als je maar liefst 4 gastsprekers mag verwelkomen!

Diaken Franck Baggen en diakenstagiair Steef Lokken kwamen vertellen over hun roeping. Voor deze gelegenheid brachten ze beiden hun vrouw mee, om over hun ervaring met de roeping van hun man te vertellen.

Geroepen, en nu?

Hoe beter kan je een avond over roepingen beginnen dan met iemand die vertelt hoe hij geroepen is. En gezien Steef dat beter kan vertellen dan wij het kunnen herhalen, laten we dat nu even achterwege.
Maar als je dan overtuigd bent dat je geroepen wordt, hoe pak je dat dan aan?

Uiteindelijk is Steef een studieweekend op Bovendonk gaan bijwonen, maar pas na een hoop gesprekken met zijn vrouw. Want een diakenopleiding volgen komt er op neer dat je bijna elk weekend op Bovendonk bent, verwacht wordt 2 uur per dag te studeren en er moet ook nog gewerkt worden. Weinig tijd samen dus. En daar moet je samen achter staan.

Gelukkig voor Steef en Franck, hebben hun vrouwen hen altijd gesteund in hun roeping. Binnen de diaken opleiding is er ook een programma voor de echtgenotes, om hun mee te nemen in de studie van hun man, maar ook om met elkaar in gesprek te kunnen over hoe de andere het beleven.
Tijdens zo’n vrouwenweekend hebben de echtgenotes een eigen programma, maar is er ook de mogelijkheid om colleges mee te volgen, die de studenten dan ook krijgen. ‘Doordat je zo zelf ook mee maakt wat de ander doet, maakt het het makkelijker elkaar daarin te steunen.’

Veranderingen

Het navolgen van je roeping zorgt voor een hoop verandering in je leven. Zo ging Steef van muzikant en kraanmachinist in de havens, naar een leven van bezinning. Eén ding moet er wel duidelijk blijven, vindt hij, het volgen van je roeping verandert niet wie je bent, maar het vormt wie je bent.
Voor de mensen om je heen kan het natuurlijk wel gek zijn. Maar, zo vertelde Steef, hij leerde dat hoe dichter je bij God komt, hoe harder het kwaad aan je gaat trekken.

“Hoe dichter je bij God komt, hoe harder het kwaad aan je gaat trekken.”

Wat is jouw roeping?

Een avond over roeping eindig je natuurlijk met praten over jouw eigen roeping, en dus splitsten we in kleinere groepjes om te bespreken hoe wij denken over onze roeping. Uiteraard is dat niet perse een roeping tot priester, diaken, religieus of het huwelijk.

Verschillende ideeën en inzichten worden besproken. Wanneer is het jouw idee en wanneer is het God’s wil? Is daar eigenlijk wel een verschil in te vinden?
Hoe maak je bepaalde keuzes? Stroomt de keuze die je maakt met de christelijke waarden die je kent? Kan je, als christen, jouw keuze verantwoorden?

Franck sluit af met de vraag of we niet allemaal geroepen zijn als christen? Zijn we niet allemaal geroepen om überhaupt bij elkaar te zitten op zo’n avond?

Voor de thuisblijvers

We zijn aan de slag gegaan met een aantal vragen die Steef voor ons op papier had gezet. Misschien vind je het fijn om zelf ook een kleine houvast te hebben om na te denken over jouw roeping, of daar met iemand over in gesprek te gaan, dus stellen we Steef’s vragen graag aan jullie ter beschikking. Alle vragen zijn ook los te behandelen en hoeven niet perse in deze volgorde afgegaan te worden.

  • Hoe herken je een roeping? Hoe kom je erachter wat God voor jou in gedachten heeft, en hoe denk je dat dit werkt? Hoe kom je erachter dat dit is wat God vraagt en niet je eigen verlangen is?
  • Hoe kunnen wij God verstaan? Hoe spreekt God tegen jou? Hoor je Hem? Zie je Hem? Voel je Hem? Iets anders?
  • Hoe weet je dat God het is die tegen je spreekt/met je bezig is? Als je de vorige vraag hebt beantwoord, hoe weet je dan dat het God is die tegen je spreekt en niet je eigen innerlijke stem, of het kwade dat ons van God wil afhouden?
  • Waar voel jij je geroepen toe? / Denk jij dat God jou roept? Denk bijvoorbeeld aan de vele roepingsverhalen in zowel het oude als het nieuwe testament. Kun je er voorbeelden van geven? Is bijvoorbeeld het huwelijk ook een roeping? Of is het huwelijk iets dat 2 mensen met elkaar beslissen?
  • Heb je nieuwe inzichten gekregen?