Bijeenkomst “Heilige Nicolaas”

Het heerlijk avondje is gekomen!
Ook bij RKJ Solo Dios kunnen we natuurlijk niet zo maar het feest van de Heilige Nicolaas voorbij laten gaan. En dus nodigden we bevriend heiligen expert pater Marc Lindeijer sj uit om het te hebben over, toch wel, Neerlandsch bekendste bisschop.

Maar niet voor de beste man zelf ook nog even langs kwam. Dus nog voordat we aan de avond konden beginnen, stond Sinterklaas met zijn Pieten op de stoep. Nadat Amalia, Lisa en Erik mochten aanschuiven bij de Sint, kwamen ook pater Lindeijer en pastoor Tjeerd aan de beurt.

Legendes

Na deze kleine onderbreking was het tijd voor het verhaal van pater Lindeijer. Want wat weten we nu precies van de Heilige Nicolaas? Eigenlijk vrij weinig. Naar alle waarschijnlijk leefde de man begin van de 4e eeuw, was hij bisschop van Myra en overleed rond het jaar 350. Al het andere is legende.

Het klassieke leven van heiligen is op te delen in drie aspecten, en aan de hand van deze aspecten bekeken we legendes over de Heilige Nicolaas.

Over zijn leven is bekend dat hij bisschop was. Ook wordt hij vaak afgebeeld met een paard.
Zijn deugden zijn wat breder benoemd. Zo was hij een kindervriend, bekend om het geven/delen, bestrafte hij het slechte, en was hij een barmhartig en vroom man.
Voor de wonderen die de Heilige Nicolaas verricht zou hebben kijken we onder andere naar de cadeautjes. Eén zak waarvan werd uitgedeeld aan een grote menigte (wat we kennen van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging). Daarnaast is er nog de multi-locatie, hij is bij iedereen tegelijk om cadeautjes te brengen.

De Legende anno 2017

Een verhaal over een heilige grijpt terug op de grote voorbeelden, als Jezus, Maria of een van de profeten, zodat het herkenning geeft. Ook weerspiegelt een heilige niet alleen het verleden maar ook het heden.

En dus was het de beurt aan ons. De groep werd in tweeën gesplitst waarna we onze eigen legende van de Heilige Nicolaas mochten schrijven. Maar dan wel over de Heilige Nicolaas van 2017. En zo ontstonden de twee verhalen.

De één sterk in de geschiedkundigheid, de ander sterk in de vermeende wonderen. Tezamen hét verhaal over de Heilige Nicolaas van Dordrecht anno 2017.